Architectonisch ontwerp van Studio Groen+Schild
De Grijze silo heeft een karakteristieke uitstraling, zowel voor het Havenkwartier als de stad Deventer. De uitstraling van dit gebouw behouden en versterken wij met ons ontwerp. Ons concept voor de uitbreiding van de Grijze silo is een zichtbaar nieuwe toevoeging aan het iconische gebouw. Het uitgangspunt is het realiseren van een staalconstructie die visueel loskomt van de bestaande betonnen silo en de uitbouw die al is gerealiseerd in blauwgrijs staal en glas.
De nieuwe uitbreiding staat op kolommen (zonder gesloten gevels), waardoor de kenmerkende doorzichten in het silogebied behouden blijven. Op de eerste verdieping komen een tweetal units die als woonruimte of als kantoorruimte kunnen worden gebruikt. In de unit aan de oostzijde komt Groen & Schild wonen. Deze unit wordt verbonden worden met de huidige ruimte van Studio Groen+Schild.
Wonen en werken blijft op deze plek in het Havenkwartier het uitgangspunt. De ruimtes zijn zo vormgegeven dat een eventuele functiewijziging eenvoudig kan worden gerealiseerd. De uitbreiding is daarmee toekomstbestendig; een belangrijk onderdeel van duurzaam ontwerpen.
De staalconstructie blijft in het zicht, de thermische schil ligt aan de binnenzijde. De uitstraling is daardoor poor but sexy. De gevelvulling van de constructie wordt bepaald op basis van beschikbare materialen. De ambitie is om deze op te bouwen uit hergebruikte materialen. Deze kan bestaan uit tweedehands damwand profielen, hergebruikte kozijnen en andere gevelelementen. Om een goede eenheid in de gevels te krijgen zullen deze elementen allemaal dezelfde gegalvaniseerde staalkleur krijgen.
De Grijze silo is getransformeerd van een vervallen blikvanger tot een modern en duurzaam stadsicoon. Naast een toekomst bestendig ontwerp, gebruik van circulaire bouwmaterialen voorziet deze uitbereiding ook in de energietransitie. Het ontwerp is gasloos, voorzien van zonnepanelen via de zonneroos van Deventer Energie en duurzame installatie waaronder lucht-warmtepompen en ventilatie met warmte terugwinning en een goede thermische schil.
Nieuwsgierig hoe het er uit komt te zien, bekijk via deze link het fotoverslag van de bouwwerkzaamheden.