Beleef de lente bij de Grijze silo in Deventer (2024)

Frits is uitgevlogen en de wijde wereld in!

Met nog een paar donsveertjes op zijn kop is Frits, 42 dagen oud, op 12 juni uitgevlogen.  Op avontuur, de weide wereld in.

Vijf weken oud

Het vertrek wordt voorbereid; vleugels worden getraind en meerdere vogels per dag verorberd. Frits vliegt over een weekje uit.

Vier weken oud

Dons verdwijnt, veren komen te voorschijn. Het duurt nog ongeveer 2 weken totdat Frits uitvliegt.

Drie weken oud

Oefenen met de vleugels uitstrekken

Is een vogelring eetbaar?

Twee weken oud

Frits kan nog niet goed op zijn poten staan, maar maakt al zijn eerste stapjes (en ''loopt'' dan soms uit beeld).

Scheidzooi

Frits groeit goed

Frits is ondertussen ruim anderhalve week oud. Hij wordt steeds vaker alleen gelaten op het nest.

Frits wil lang niet altijd meer onder de vleugels van zijn moeder zitten. Maar soms moet dat wel van haar.

Geen broertjes of zusjes

De slechtvalken broeden ruim een week nadat Frits uit het ei gekomen is niet meer op de andere twee eieren. Dus we verwachten niet meer dat die nog uit gaan komen. Frits is waarschijnlijk uit het derde gelegde ei gekomen.

Voeden

Frits (het 1ste jong) wordt al gevoed, in hele kleine hapjes. Het restant van de prooi wordt uit het nest meegenomen (en elders opgegeten door de ouders). Ondertussen hopen we natuurlijk dat de andere 2 eieren de komende dagen ook gaan uitkomen.

Het 1ste ei is uitgekomen

Op 2 mei om 19.01 uur, 42 dagen na het leggen van het eerste ei, is Frits (m/v) geboren. Het mannetje zat op de eieren toen het 1ste ei begon uit te komen. Het mannetje ''roept'' dan onmiddelijk naar zijn vrouwtje voor hulp. Het duurde ruim 20 minuten voordat het jong volledig uit het ei gekomen was. Moeder heeft de geboorte in de tussentijd van het mannetje overgenomen.

Broeden

Het mannetje wisselt het vrouwtje regelmatig af. Maar het mannetje verlaat het nest soms voordat het vrouwtje weer terug is.

Eieren

Het 1ste ei is gelegd op 22 maart om 21.45 uur, het 2de ei op 27 maart tussen 9.15 en 11 uur en het 3de ei in de nacht van 31 maart op 1 april. Het 2de ei is veel lichter van kleur.

Ouders

Het mannetje heeft een ring om zijn rechter poot met de letter E en daaronder SV. Via de Vogelwerkgroep IJsselstreek weten we dat dit mannetje geboren is in Doesburg bovenop de Martinikerk in 2019. De vader van deze vogel was dan weer geboren in Deventer.

Deze website is mede mogelijk gemaakt door onze Havenkwartier buren van hetwep.nl . Bedankt Wouter en Peter!

Foto’s, video’s, plaatjes enz. mogen niet zonder onze toestemming gebruikt of verspreid worden. Er dient vooraf aan ons schriftelijk om toestemming gevraagd te worden voordat beelden van de webcam op social media of een website plaatst mogen worden.